همایش ملی "احوال و آثار استاد محمدجواد محبت کرمانشاهی" به میزبانی دانشگاه رازی برگزار شد - پرتال اصلی دانشگاه رازی
گزارش تصویری|
همایش ملی "احوال و آثار استاد محمدجواد محبت کرمانشاهی" به میزبانی دانشگاه رازی برگزار شد
همایش ملی «احوال و آثار استاد محمدجواد محبت کرمانشاهی»، با حضور اساتید دانشگاه، شاعران و فرهیختگان در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، همایش ملی «احوال و آثار استاد محمّدجواد محبت کرمانشاهی»، 14 آبان ماه 1403 با حضور اساتید دانشگاه، شاعران و فرهیختگان در تالار اجتماعات فرهنگ و ادب دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه رازی برگزار شد.
در این مراسم، دکتر محمدنبی احمدی رئیس دانشگاه ضمن خیرمقدم به میهمانان در سخنانی اظهار داشت: مقدم اصحاب فضل و کمال و دانش و ادب و شعر را گرامی میداریم و از معاونت فرهنگی دانشگاه به پاس برگزاری این همایش ارزنده تشکر مینمایم.
رئیس دانشگاه رازی در ادامه با گرامیداشت یاد «استاد محمدجواد محبت کرمانشاهی» شاعر نامی کشورمان افزود: داشتههای ادبی کرمانشاه در استان مظلوم واقع شده و متاسفانه در معرفی و پاسداشت بزرگان ادبی به ویژه استاد محبت کوتاهی کردهایم که یکی از مقصران این بخش نیز خود دانشگاهیان هستند. البته ادبیات فارسی نه تنها در کرمانشاه بلکه در کل کشور مظلوم واقع شده و کار چندانی برای معرفی آثار برجسته و بزرگداشت مفاخر این حوزه صورت نگرفته است.
رئیس دانشگاه رازی افزود: اگر بخواهیم در حوزه حافظ، مولانا، فردوسی و دیگر ادیبان و شاعران نامی ایران تحقیق و پژوهش کنیم، متوجه میشویم که نویسندگان و محققین خارجی آثار برجستهای در این زمینه تألیف نمودهاند و به ناچار باید دانشجویان را به آنها ارجاع دهیم.
وی با بیان اینکه ادبیات فارسی در ایران گنجینهای ارزشمند است که همه ما باید معرف آن باشیم، افزود: استاد محمدجواد محبت از شاعران برجسته کرمانشاهی و از مفاخر ادبی ایران هستند و متاسفانه پاسداشت این شاعر گرانقدر، دیرهنگام برگزار شده و باید زودتر از این برگزار میشد.
دکتر احمدی استاد محمد جواد محبت را شاعری آیینی دانست و تأکید کرد: استاد محمدجواد محبت دارای سرشت و فطرتی پاک و طینت مطهر بود و به واسطه شاعر بودنش ارتباطی با روح و عوالم بالا داشت و بر تارک شعر استان درخشید و برجانها روحی تازه دمید. شعر «دو کاج» ایشان که از همدلی و همیاری حکایت میکند، یک درس بزرگ زندگی برای همه ما است.
در ادامه این مراسم، دکتر خلیل بیگزاده دبیر علمی همایش ملی «احوال و آثار استاد محمدجواد محبت کرمانشاهی» در سخنانی ضمن خیرمقدم به میهمانان ابراز امیدواری کرد که خروجی این همایش منجر به اعتلای فرهنگ کرمانشاه به عنوان دغدغه فرهنگدوستان شود.
دکتر بیگزاده در ادامه افزود: از ابتدای سالجاری، برنامهریزی برای برگزاری این همایش در دستور کار قرار گرفت و در این راستا، 6 محور طراحی و دبیرخانه آن در دانشگاه رازی راه اندازی شد.
وی «نقش ادب و زبان فارسی و ایرانشناسی، ادبیات اقلیمی، بومی و گویش محلی در شعر محمد جواد محبت»، «اثرپذیری شعر و شاعری محمدجواد محبت از فرهنگ ایرانی اسلامی»، «انواع ادب حماسی، غنایی، عرفانی و تعلیمی در شعر محمد جواد محبت کرمانشاهی»، «ادبیات معاصر، ادبیات انقلابی اسلامی، ادبیات پایداری و ادبیات کودک و نوجوان در شعر محمد جواد محبت کرمانشاهی»، «تاریخ ادبیات، سبکشناسی، نقد ادبی و زیبایی شناسی شهر محمد جواد محبت» و «نظریهها و مکتبهای ادبی، دستور زبان، زبانشناسی، ادبیات تطبیقی و موضوعات میانرشتهای در شعر محمد جواد محبت کرمانشاهی» محورهای این همایش اعلام کرد.
دکتر بیگزاده اظهار داشت: ۴۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که پس از انجام داوری، ۱۰ مقاله از این تعداد پذیرش شد که امروز در این همایش چهار مورد ارائه میشود. مقالات برگزیده این همایش با عنوان «یادنامه استاد محمدجواد محبت» منتشر خواهد شد.
به گفته دکتر بیگزاده، دو پیشنشست برای همایش ملی «احوال و آثار استاد محمدجواد محبت» در دانشگاه رازی برگزار شده است که شامل: موضوعات «سبک و زبان شعر استاد محبت» با سخنرانی دکتر تورج زینیوند، «عناصر سازنده تشخیص و ربط معنایی آنها در کتاب صحایف گل سرخ» با سخنرانی دکتر خلیل بیگزاده، «بررسی تغییر روایی داستان دو کاج به کاجستان» با ارائه دکتر مالک شعاعی و «بسترهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مبتنی بر زمینههای پیدایش و شکلگیری شخصیت شاعری محمدجواد محبت کرمانشاهی» با ارائه دکتر روحالله بهرامی بود.
در ادامه این همایش مشکات محبت، فرزند استاد محمد جواد محبت در سخنانی با قدردانی از دستاندرکاران و برگزارکنندگان این مراسم، اظهار داشت: حضرت ااستاد محمدجواد محبت، سرمایه ملی کشور و مبدع شعر سبک گفتار بود.
وی با بیان اینکه استاد محبت متعلق به همه مردم ایران است، افزود: استاد محبت تنها شاعری بود که حداقل ۹ اثر از اشعار و نثر ایشان مانند شعر دو کاج و داستان شهید فهمیده در کتابهای فارسی مدارس وجود داشت و نسلهای مختلف با آثار ایشان آشنایی داشت.
خانم محبت افزود: شعر دو کاج حدود ۳۰ سال در کتابهای درسی مدارس ما بود، زمانی که استاد محبت داستان دو کاج را سرودند، بنا به اقتضای زمانه میخواست به نسل نوجوان بگوید که بدی، بدی میآورد، اما بعدها که میخواست این شعر را دوباره بازنویسی کند، عدهای گفتند که استاد نباید شعر را دوباره بازنویسی کند که ایشان عنوان کرد اکنون باید به نسل جدید امید بدهیم و بگوییم خوبی، خوبی میآورد.
وی با بیان اینکه استاد محبت بر امیدآفرینی به جامعه تأکید داشتند، افزود: استاد محبت در بین مذاهب مختلف از جمله اهل سنت مقبولیت داشت و در آثار خود به ادبیات بین الملل و از جمله به اشعار گوته توجه نمود.
در این مراسم از خانم مشکات محبت فرزند استاد محمدجواد محبت توسط دکتر محمدنبی احمدی ریاست دانشگاه رازی تجلیل شد.
سخنرانی استاد سیدعلی موسوی گرمارودی به صورت غیرحضوری، شعرخوانی استاد منوچهر پروینی، سخنرانی غیرحضوری دکتر محمدرضا سنگری از دیگر برنامههای این همایش بود.
پنل علمی، بخش دوم این مراسم بود که با سخنرانی عبدالرضا رادفر پژوهشگر، ادیب و شاعر، دکتر تورج زینی وند عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات، دکتر نسرین علی اکبری عضو هیئت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه کردستان و... همراه بود.
اختتامیه همایش با تقدیر از سخنرانان همراه بود.
استاد محمد جواد محبت، اردیبهشت ۱۳۲۲ در کرمانشاه متولد شد. محبت یکی از برجستهترین شعرای کرمانشاهی بود که بسیاری از مردم ایران او را با شعر خاطره انگیز دو کاج میشناسند. این شاعر پرآوازه اسفند ۱۴۰۱ در سن ۷۹ سالگی درگذشت.
از جمله آثار این شاعر برجسته کرمانشاهی میتوان به خیمههای عاشورا، گریه دل ناصبوران، موج عطرهای بهشتی، رگبار کلماتش، کوچه باغ آسمان، خاطرات سبز و از مرزهای فریاد اشاره کرد. او از جمله شاعران ایرانی بود که جایزه شعر فروغ را کسب کرد.