آخرین اخبار
589
در نشست مشترک دانشگاه رازی و صندوق شورای عالی عتف چه گذشت؟

راهبرد دانشگاه رازی: «برای توسعه کرمانشاه چه می‌توان کرد؟»

نشست مشترک دانشگاه رازی و صندوق شورای عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، نشست مشترک حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه با دکتر محمدحسین بهشتی مدیر صندوق شورای عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 19 دی ماه 1403 در سالن جلسات حوزه ریاست دانشگاه برگزار شد.

در این جلسه، دکتر محمدحسین بهشتی مدیر صندوق شورای عالی عتف، دکتر جمال فتح‌الهی سرپرست دانشگاه، معاونین پژوهش و فناوری، اداری مالی و مدیریت منابع، آموزشی و تحصیلات تکمیلی و مدیران حوزه پژوهش و فناوری دانشگاه حضور داشتند.

در این نشست، دکتر فتح‌الهی سرپرست دانشگاه ضمن خیرمقدم به دکتر بهشتی و حاضرین در جلسه، در سخنانی توضیحاتی در خصوص وضعیت توسعه استان کرمانشاه و ظرفیت‌های دانشگاه رازی ارائه کرد.

دکتر فتح‌الهی مقدمه‌ای بر پارادوکس توسعه استان کرمانشاه شرح داد و افزود: استان کرمانشاه 2.44 درصد از جمعیت، 1.5 درصد از مساحت، 4.8 درصد از اراضی کشاورزی و 2.3 آبهای زیرزمینی کشور برخوردار است.

وی با اشاره به اینکه استان کرمانشاه ۳۷۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق دارد، گفت: متاسفانه با وجود این ظرفیت‌های عظیم اما تنها 1.64 درصد از ارزش افزوده کشور مربوط به این استان است و در بحث بهره‌وری نیروی کار با وجود فعالیت و اشتغال ۶۰۰ هزار نفر در استان کرمانشاه نیز رتبه ۱۶ بهره‌وری نیروی کار در کشور را داریم.

دکتر فتح‌الهی جایگاه شاخص توسعه انسانی استان کرمانشاه در سطح کشور را رتبه ۱۸ اعلام کرد و افزود: قرارگیری در میان چند استان با بالاترین نرخ بیکاری در دو دهه اخیر و همچنین آسیب‌های اجتماعی از قبیل بیشترین تعداد خودکشی از دیگر مشکلات استان است.

سرپرست دانشگاه بیان کرد: ارزش تولیدات استان کرمانشاه ۱۵۰ هزار میلیارد تومان است که از این میزان ۶۰ درصد از مواد اولیه موردنیاز حوزه تولید و صنعت استان از خارج از استان وارد می‌شود در صورتی که اگر مواد اولیه در داخل استان تولید شود کمک بسزایی در رونق تولید و اقتصاد و همچنین اشتغالزایی خواهد کرد.

وی با اشاره به تهیه برنامه راهبردی دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه رازی در رتبه نهم دانشگاه‌های جامع کشور قرار دارد و ظرفیت این مجموعه به لحاظ سطح توسعه از میانگین سطح توسعه استان بسیار بالاتر است.

دکتر فتح‌الهی تاکید کرد: راهبرد ما این است که جهت‌گیری شرکت‌های دانش‌‎بنیان و واحدهای فناوری و پژوهشی ما در راستای کمک به توسعه استان و شکوفایی اقتصاد کرمانشاه باشد. بر این اساس دانشگاه می‌تواند پایلوت تحقق اقتصاد دانش‌بنیان در کشور شود و قطعا چشم‌انداز روشنی خواهد داشت.

وی بار دیگر تاکید کرد که راهبرد دانشگاه رازی کمک به حل مسائل استان و اینکه «برای توسعه کرمانشاه چه می‌توان کرد؟» است.

دکتر فتح‌الهی پاشنه آشیل کشور را «اقتصاد» دانست و گفت: راه حل رفع مشکلات اقتصادی  توجه به حوزه «دانش‌بنیان» است و دانشگاه رازی با پتانسیل‌هایی که در حوزه دانش‌بنیان و فناوری و پژوهشی دارد، از توانایی کمک به مسائل اقتصادی استان برخوردار است، چراکه در حقیقت دانش‌بنیان، به معنای استفاده از دانش در حل مسائل و مشکلات کشور است.

وی مجموعه حوزه‌های حاکمیتی شامل قوای مجریه، قضاییه، نمایندگان مجلس NGO و رسانه‌های جمعی را عناصر مهم در تحقق اقتصاد دانش‌بنیان دانست و گفت: یک عنصر موثر در عرصه اقتصاد دانش‌بنیان، دانشگاه‌های استان و در راس آنها دانشگاه رازی به عنوان دانشگاه مادر استان است و این مجموعه‌ها باید در تعامل باهم باشند.

در ادامه دکتر محمدحسین بهشتی مدیر صندوق شورای عالی عتف ضمن قدردانی از برگزاری این نشست و آرزوی موفقیت برای مجموعه دانشگاه رازی، در سخنانی، به معرفی صندوق شورای عالی عتف و سابقه شکل‌گیری و فعالیت‌های آن طی سال‌های اخیر پرداخت و اظهار داشت: صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری موسسه‌ای دولتی و وابسته به شورای عالی عتف است که اصل تأسیس و اساسنامه آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی به‌ تصویب رسید و در سال 1402 توسط رئیس جمهور شهید دکتر رئیسی برای اجرا ابلاغ شد.

وی افزود: صندوق شورای عالی عتف، فراوزارتخانه‌ای است که رئیس آن، رئیس‌جمهور است و امیدواریم روز به روز شاهد وضعیت بهتر در حوزه علم و فناوری و به تبع آن در اشتغال و ثبات اقتصادی کشور باشیم.

دکتر بهشتی حمایت از طرح‌های اجرایی بلندمدت، سرمایه‌گذاری کلان در حوزه‌های آموزش، پژوهش و فناوری، حمایت مالی از انجام تحقیقات بنیادی، کاربردی، تقاضامحور، ارائه تسهیلات و خدمات مالی به مؤسسات و اشخاص حقیقی در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری و حمایت از انجام پایان‌نامه‌ها و رساله‌های تحصیلات تکمیلی و دوره پسادکتری مؤسسات و اشخاص حقیقی در راستای رفع نیازهای جامعه و صنعت با اولویت نیازهای ثبت شده در سامانه «نان» را از جمله وظایف و مأموریت‌های صندوق برشمرد.

وی تقویت مرجعیت و سرآمدی علمی جمهوری اسلامی ایران، هدفمندسازی حمایت مالی، سرمایه‌گذاری و هزینه‌کرد دولت در حوزه آموزش عالی، تأمین مالی اجرای طرح‌ها و پروژه‌های کلان ملی جریان‌ساز و تحول‌آفرین و تأمین مالی در راستای هم‌افزایی بین دستگاه‌های اجرایی و مؤسسات را از اهداف صندوق عنوان کرد.

دکتر بهشتی در ادامه با اشاره به تحولات چشمگیر در عرصه فناوری و نوآوری در کشور گفت: با رشد قابل توجهی که حوزه فناوری و دانش‌بنیان در سالهای اخیر داشته است، یقینا چشم‌انداز و آینده بسیار خوبی در این زمینه خواهیم داشت.

وی توجه به زیست بوم کارآفرینی، نوآوری و مراکز رشد در سطح استان‌ها را مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: شما باید زیست بوم متناسب با استان کرمانشاه داشته باشید و اجزای شکل گرفته این زیست بوم در راستای اهداف مشخص شده، باشد.

دکتر بهشتی یادآور شد: در ایران نسبت به دو دهه قبل وضعیت بسیار خوبی در حوزه علم و فناوری مشاهده می‌شود و در حال حاضر زیست‌بوم خوبی در کشور شکل گرفته و انتظار می‌رود که خروجی این زیست‌بوم نیز مباحث مهمی از قبیل تولید محصولات با پیچیدگی‌های اقتصادی بالا و فناوری‌های روز باشد.

وی با اشاره به حمایت‌های صندوق شورای عالی عتف گفت: در وب‌سایت ما به آدرس https://www.atf.gov.ir/ توضیحات شفاف و معرفی کاملی از فعالیت‌ها و برنامه‌ها و حمایت‌های صندوق از مراکز رشد، شرکت‌های دانش‌بنیان و حوزه‌های فناوری و پژوهشی دانشگاه‌ها ارائه شده است.

دکتر بهشتی از اجرای طرح «ساتع» در صندوق شورای عالی عتف خبر داد و افزود: در حال حاضر برنامه فعال ما طرح «ساتع» است که حمایت‌های خوبی از دانشگاه‌ها به عمل می‌آورد.

دکتر بهشتی خواستار معرفی طرح «ساتع» توسط دانشگاه‌ها شد و افزود: سامانه اجرایی «ساتع» (سامانه اجرایی تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری)، به آدرس http://sate.atf.gov.ir  در دسترس است. شرکت‌ها می‌توانند نیازهای پژوهشی خود را از طریق این سامانه به اشتراک بگذارند. اعضای هیئت علمی نیز می‌توانند با مراجعه به سامانه و انتخاب اولویت موردنظر خود از بین اولویت‌های شرکت‌ها و...، پیشنهاد خود را در سامانه ثبت نمایند تا پس از بررسی اقدامات لازم جهت عقد قرارداد صورت پذیرد.

وی با اشاره به کارکرد حوزه‌های مختلف در عرصه رشد علمی و پژوهشی کشور افزود: در حال حاضر بیشترین اعضای هیئت علمی و دانشجویان ما در حوزه علوم انسانی مشغول به فعالیت هستند، همچنین بیشترین مجلات علمی-پژوهشی ما مربوط به حوزه علوم انسانی است.

دکتر بهشتی توضیحات و پیشنهاداتی در خصوص توسعه آزمایشگاه مرکزی دانشگاه و همچنین حوزه‌های فناوری و نوآوری دانشگاه و راهکارهایی برای جذب بودجه حمایتی از این مجموعه ارائه کرد و افزود: دانشگاه رازی از دانشگاه‌های خوب کشور است و امیدواریم که همواره شاهد شکوفایی این مجموعه باشیم.

وی خواستار اطلاع‌رسانی دقیق و شفاف درآمدهای اختصاصی دانشگاه و حوزه‌های شکل‌گرفته در بحث مراکز رشد، دانش‌بنیان، فناوری، نوآوری و پژوهشی و به ویژه پارک علم و فناوری دانشگاه برای اطلاع عموم شد و تاکید کرد: دانشگاه باید به دنبال کسب درآمدهای اختصاصی باشد و صرفاً به بودجه دولتی اکتفا نکند. درآمدهای اختصاصی البته شامل اجزای مختلفی است و باید تنوع بخشی به درآمدهای دانشگاه ایجاد شود.

دکتر بهشتی افزود: در حال حاضر ۳۵۰ مرکز نوآوری و بیش از ۵۰ پارک علم و فناوری در کشور داریم و بحمدالله حوزه معاونت فناوری به صورت مستقل در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شکل گرفته و تقسیم وظایفی در ارتباط با حوزه فناوری و پژوهشی نیز صورت گرفته است.

وی یادآور شد: پارک‌های علم و فناوری در آینده جهش خوبی خواهند داشت و پیشنهاد می‌شود که حتماً از پارک پردیس و پارک دانشگاه شریف به عنوان پارک‌های موفق کشور بازدیدی به عمل آورید.

دکتر بهشتی همچنین ماموریت‌گرایی دانشگاه‌ها را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: استانداری می‌تواند در برقراری ارتباط میان دانشگاه و حوزه‌های صنعتی ورود کند و در این راستا ماموریت‌گرایی دانشگاه‌ها بیش از پیش نمایان شود و شاهد تعامل هرچه بیشتر برای رفع مشکلات استان باشیم.

وی با اشاره به اینکه سالیانه 16 هزار نفر در مقطع دکتری فارغ التحصیل می‌شوند، بیان کرد: اگر درصد قابل‌توجهی از فارغ‌التحصیلان ما به دنبال ایجاد کسب و کارهای نو باشند، مشکل اشتغال حل می‌شود و تحولی در اقتصاد کشور ایجاد خواهد شد.

در این نشست، دکتر کیانوش چقامیرزا معاون پژوهش و فناوری دانشگاه در سخنانی، ضمن خیرمقدم به ریاست صندوق شورای عتف و همچنین با آرزوی موفقیت برای دکتر فتح‌الهی سرپرست دانشگاه، توضیحاتی در خصوص ظرفیت‌های دانشگاه رازی و جایگاه آن در عرصه آموزش عالی ارائه داد.

وی با اشاره به فعالیت ۴۵۷ عضو هیئت علمی در دانشگاه رازی افزود: از این تعداد ۵۲ نفر در مرتبه استادی، ۱۹۳ نفر در مرتبه دانشیاری و مابقی این عزیزان نیز در مرتبه استادیاری مشغول به خدمت هستند. همچنین 12 هزار و 500 نفر دانشجو در مقاطع مختلف داریم که ظرفیت ارزشمندی به شمار می‌آیند.

دکتر چقامیرزا از فعالیت ۶۰ گروه آموزشی در دانشگاه رازی خبر داد و گفت: دانشگاه در حال حاضر بیش از ۹۰۰ دانشجوی بین‌الملل در رشته‌ها و مقاطع تحصیلی مختلف دارد.

وی با اشاره به جایگاه دانشگاه در رتبه‌بندی‌های معتبر بین‌المللی و ملی بیان کرد: خوشبختانه دانشگاه رازی بر اساس آخرین رتبه‌بندی ISC که در سال ۱۴۰۲ اعلام شد، رتبه ۹ را در میان دانشگاه‌های جامع ایران دارد که این افتخار مرهون جایگاه پژوهش، فناوری و نوآوری در دانشگاه است.

دکتر چقامیرزا همچنین توضیحاتی در خصوص وضعیت فعالیت‌های پژوهشی، تولیدات علمی، فناوری و... ارائه داد.

در این نشست دکتر براتی مدیر امور پژوهشی در خصوص وضعیت پژوهشی دانشگاه، دکتر مؤیدی سرپرست پارک علم و فناوری دانشگاه در خصوص فعالیت واحدهای دانش‌بنیان و فناور، دکتر امیری‌نژاد مدیر کارآفرینی و ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه در خصوص فعالیت‌های این حوزه توضیحاتی ارائه دادند.

همچنین مدیران حوزه پژوهشی دانشگاه نیازهای و مسائل آزمایشگاه مرکزی، پارک علم و فناوری، مرکز رشد و واحدهای فناور و ارتباط با صنعت و مشکلات این مجموعه‌ها را بیان کردند.

آخرین اخبار