559

برگزاری کارگاه علمی اخلاق حرفه ای درپِژوهشهای دانشگاهی

کارگاه علمی اخلاق حرفه ای در پژوهش های دانشگاهی: آشنایی با مبانی نظری؛ مولفه ها؛ چالش ها؛ وضع موجود و راهکارهای تقویت توسط حوزه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه در روزهای چهارشنبه و شنبه 19 و 22 خردادماه  1400 از ساعت 9 الی 13 به صورت مجازی با همکاری جناب آقای دکتر سید هادی مرجائی استادیارجامعه شناسی موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی برگزار گردید.

در روز اول این کارگاه که مخاطبین آن تعدادی از روسا و معاونین آموزشی و پژوهشی دانشکده‌ها، مدیران گروه‌های آموزشی و برخی از اعضای هیات علمی منتخب دانشکده­های دانشگاه رازی بودند؛  دکتر مرجایی ضمن ارائه  سرفصل‌های کارگاه  با بیان مقدمه­ای در بحث اخلاق در پژوهش اظهار داشتند بحث اخلاق در پژوهشهای دانشگاهی بحث پیچیده‌ای است و صرفا نمی‌توان با آیین‌نامه­ها آن را اصلاح نمود بلکه نیازمند تغییر بینش و سبک زندگی است. ایشان با نام بردن از مهمترین مولفه­های اخلاق حرفه‌ای ( هنجارهای دانشگاهی) یادآور شدند اخلاق حرفه‌ای کیفیت پژوهش­های دانشگاهی را تضمین می‌کند. ایشان با اشاره به بداخلاقیهای علمی، داده­سازی را نمونه‌ای از بد اخلاقی علمی دانستند که می‌تواند واقعیت را وارونه جلوه داده و مشکلات جدی در مسیر پژوهش  ایجاد کند.

عضو موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی سپس از تعدادی از  شرکت کنندگان در کارگاه خواستند تا نقطه­نظرات و انتظارات خود در خصوص کارگاه را بیان کنند. پس از استماع نظرات شرکت کنندگان، دکتر مرجایی با ذکر تعدادی از پژوهش­های صورت گرفته در خصوص اخلاق علمی و نتایج آنها  افزودند بر خلاف حوزه­های دیگر مانند سیاست و تجارت، در حوزه علم و دانشگاه تنیدگی عجیبی با اخلاق وجود دارد و دانشگاه متعهد است تا اخلاق را رعایت کند. دکتر مرجایی یادآور شدند بحث دانشجویان ورودی و کیفیت علمی آنها  نیز اهمیت فراوان دارد و دانشجویان با انگیزه و پر توان،  قطعا اخلاق علمی و پژوهشی را بهتر و بیشتر رعایت می‌کنند. ایشان در پایان با اشاره به بحث گروهی در کارگاه، از شرکت کنندگان خواستند تا نقطه نظرات خود در خصوص "وضعیت دانشگاه در زمینه اخلاق حرفه‌ای"، "نقاط ضعف و قوت و راهکارهای تقویت اخلاق علمی در دانشگاه‌ها"  را در کاربرگهای مخصوص نوشته و در جلسه بعدی کارگاه مطالب خود را به اشتراگ بگذارند.

در روز دوم کارگاه که شنبه 22 خرداد از ساعت 9 صبح برگزار شد، دکتر مرجایی ضمن تشکر از شرکت کنندگان در کارگاه به جهت همکاری در تکمیل کاربرگه های نظرسنجی ، این موضوع را حاکی از علاقمندی و جدیت اعضای محترم هیات علمی دانشگاه به موضوع دانستند. در ادامه شرکت کنندگان در کارگاه  به بیان نقطه نظرات خود در زمینه مباحث مطرح شده پرداخته و با بیان دغدغه ها و مسائل و مشکلات موجود در خصوص اخلاق در پژوهشهای دانشگاهی ، به بحث و تبادل نظر در این خصوص پرداختند.

دکتر مرجایی در پایان با جمع بندی مطالب مطرح شده در طول دوروز برگزاری این کارگاه یادآور شدند  نظرات ارزشمند شرکت کنندگان در کارگاه می‌تواند تبدیل به سندی ارزشمند برای مدیران و سیاستگذاران دانشگاه در تحول و توسعه بحث اخلاق حرفه‌ای در پژوهش­های  دانشگاه رازی  باشد.

 


شناسه : 1470080