Last News

«جشن بزرگ درختکاری» همزمان با آغاز هفته درختکاری، در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، «جشن بزرگ درختکاری»، 15 اسفند ماه 1400 همزمان با آغاز هفته درختکاری و سالروز ولادت امام حسین(ع)، با حضور استاندار کرمانشاه، جمعی از مسئولین و دوستداران طبیعت، در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی برگزار شد.

در این مراسم، مهندس بهمن امیری‌مقدم، استاندار کرمانشاه، در سخنانی اظهار داشت: همه شهروندان باید حافظ منابع طبیعی و جنگل‌های استان باشند؛ در این راستا نیازمند آموزش عمومی در زمینه احیا و حفظ منابع طبیعی به مردم هستیم تا شهروندان از اهمیت این منابع آگاه شوند و داوطلبانه برای حفاظت و توسعه جنگل‌ها و درختکاری پای کار بیایند.

مهندس امیری‌مقدم با اشاره به فعالیت 58 پویش در راستای حفاظت و حراست از منابع طبیعی استان یادآور شد: اگرچه تلاش این پویش‌ها در حراست از منابع طبیعی ارزشمند است، امّا باید به سمت و سویی حرکت کنیم که همه نسبت به منابع طبیعی حساس شده و تک تک مردم حافظان منابع طبیعی باشند.

استاندار کرمانشاه بر ضرورت افزایش تعداد سازمان‌های مردم‌نهاد برای حفاظت از منابع طبیعی تأکید کرد و افزود: در هر روستا و منطقه باید یک گروه و تشکل برای پایش و حفاظت از جنگل‌ها و صیانت از منابع طبیعی شکل بگیرد تا یک کرمانشاه سرسبزتر داشته ‌باشیم.

مهندس امیری‌مقدم با اشاره به حمایت ویژه استانداری از منابع طبیعی و محیط‌زیست و در دست ساخت قرارگرفتن 120 هزار واحد مسکن ملی در استان گفت: داشتن «پیوست زیست‌محیطی و منابع طبیعی» در طرح‌های عمرانی، اشتغال‌زایی و ساخت ‌و سازها ضروری است همه سرمایه‌گذاران همزمان با اجرای طرح‌های خود باید توجه ویژه‌ای به حفظ و توسعه منابع طبیعی و فضای سبز منطقه داشته باشند.

استاندار کرمانشاه با تأکید بر اینکه باید به سمت کاشت نهال‌های مثمر برویم، تصریح کرد: باید کاشت نهال‌های مثمر را در اولویت قرار دهیم و فرهنگ کاشت نهال توسعه یابد.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «فرهنگ منابع طبیعی باید به معارف عمومی تبدیل شود» گفت: معنای این جمله این است که همه باید در راستای حفاظت از منابع طبیعی تلاش کنند.

مهندس امیری‌مقدم افزود: جنگل‌های بلوط زاگرس ریشه در فرهنگ ما و نشان از استقامت غرب کشور دارند و باید در راستای حفاظت از آنها تلاش کنیم. مأمورین حفاظت از منابع طبیعی نیز باید در برخورد با متخلفان به هیچ عنوان اغماض نداشته باشند.

باید فرهنگ درختکاری را نهادینه کنیم

در ادامه دکتر محمدنبی احمدی، سرپرست دانشگاه رازی، ضمن خیرمقدم به حضّار و تبریک اعیاد فرخنده شعبانیه، در سخنانی اظهار داشت: امروز از روزهای به یاد ماندنی است که در خاطر دانشگاه ‌رازی ثبت خواهد شد، استاندار کرمانشاه به عنوان مقام عالی دولت در استان به مناسبت روز درختکاری در این مراسم حضور یافتند که در خاطره‌ها به یادگار خواهد ماند.

دکتر احمدی با اشاره به نامگذاری 15 اسفند به «روز درختکاری» گفت: امروز مقدمه‌ای برای فرهنگ‌سازی در زمینه درختکاری و حفاظت از آن است و امیدواریم همه مردم در این مسیر قدم بردارند.

وی با بیان اینکه در دین مبین اسلام بر اهمیت و ارزش درختکاری تأکید فراوانی شده است، افزود: بهبود کیفیت آب در گرو درختکاری و اتلاف آن ناشی از عدم وجود پوشش درخت است و در این زمینه باید آموزه‌های دینی و مبانی علمی را به هم گره بزنیم و مسیر درست را پیدا کنیم.

دکتر احمدی با تأکید بر اینکه باید در جهت نهادینه‌کردن فرهنگ درختکاری تلاش کنیم، افزود:  وجود درخت باعث ایجاد اکسیژن و تعدیل هوا می‌شود و کاهش سفره‌های آب زیرزمینی نیز ناشی از کاهش درخت است.

سرپرست دانشگاه رازی بهبود کیفیت آب، جلوگیری از هدررفت آن، ایجاد اکوسیستم، تعدیل آب‌ و هوا، تولید اکسیژن و طبیعت زیبا و نشاط‌انگیز را از جمله مواهب درخت‌کاری و منابع طبیعی برشمرد.

وی با اشاره به آغاز پلاک کوبی الکترونیکی درختان در دانشگاه رازی گفت: پلاک گذاری الکترونیکی درختان توسط تراشه‌های الکترونیکی که برای اولین بار در دانشگاه رازی رقم خورده را برای حفاظت از جنگل‌های زاگرس به فال نیک می‌گیریم.

در ادامه مهندس کولانی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه، در سخنانی اظهار داشت: یک میلیون و ۶۳۰ هزار هکتار منابع طبیعی در استان وجود دارد؛ ۵۲۶ هزار هکتار از این پهنه را جنگل تشکیل می‌دهد است که مزایای بی‌شماری برای استان به‌همراه دارد.

وی با بیان اینکه جنگل‌های زاگرس تأمین‌کننده 40 درصد آب شیرین تولیدی در کشور هستند، گفت: این جنگل‌ها به نوعی ریه‌های کشور هستند. هر هکتار جنگل سالانه 2.5 تن اکسیژن تولید می‌کند که معادل اکسیژن مورد نیاز 10 نفر است، همچنین هر هکتار جنگل 68.5 تن گردوغبار را در خود رسوب می‌دهد که هیچ فیلتری توانایی رسوب این حجم از گرد و غبار را ندارد.

مهندس کولانی با اشاره به اجرای طرح کاداستر در عرصه‌های منابع طبیعی استان گفت: در حالی که تا سال 1397 طرح کاداستر تنها در 90 هزار هکتار از منابع طبیعی استان اجرا شده بود، هم‌اکنون این طرح در سطح بیش از 97 درصد عرصه‌های منابع طبیعی استان اجرایی شده است.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی برای غرس 700 هزار اصله نهال با همکاری دوستداران طبیعت در هفته منابع طبیعی در سطح استان، گفت: 350 هزار اصله نهال از سوی اداره کل منابع طبیعی، بیش از 200 هزار اصله نهال از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان، بیش از 89 هزار اصله نهال از سوی سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری کرمانشاه و بالغ بر 45 هزار اصله نهال دیگر نیز از سوی دوستداران طبیعت در استان غرس خواهد شد.

در ادامه مهندس شهریار قاسمی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه، در سخنانی اظهار داشت: درخت‌کاری نباید محدود به یک هفته در سال شود بلکه حفاظت از منابع طبیعی و درخت‌کاری باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود.

مهندس قاسمی از وجود ۴۴ هزار هکتار باغ در استان کرمانشاه خبر داد و بیان کرد: توسعه هزار هکتاری باغات استان یکی از برنامه‌های امسال جهاد کشاورزی بود که تاکنون ۶۰ تا ۷۰ درصد آن محقق شده‌ و همچنان توسعه باغات در اراضی شیب‌دار استان از برنامه‌های اساسی ما است. در همین زمینه احداث بزرگ‌ترین باغ سایه بان کشور با وسعت ۳۰ هکتار و به‌صورت هوشمند و مکانیزه در استان درحال انجام است.

وی با بیان اینکه با تغییر اقلیم رو برو هستیم، گفت: اقلیم استان کرمانشاه به سمت خشک و کم بارشی رفته، لذا باید متناسب با آن کشاورزان را به سمت تغییر روش کشت و استفاده از روش‌های مدرن کشاورزی بجای کشت دیم هدایت نماییم.

مهندس قاسمی به نقش مهم و اثرگذار جنگل‌های زاگرس در بارندگی‌ها اشاره کرد و افزود: اگر جنگل‌های زاگرس نبودند، شاید امروز همین بارندگی‌های پراکنده و کم را هم نداشتیم، لذا باید برای حفاظت از این منابع تلاش کنیم.

آمادگی دانشگاه رازی برای ورود در حوزه حل مشکلات جنگل‌های زاگرس

در ادامه دکتر علی بهشتی‌آل‌آقا، رئیس پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی، در سخنانی اظهار داشت: حال جنگل‌های زاگرس چندان مساعد نیست، از شش میلیون هکتار جنگلی که در منطقه زاگرس استقرار دارند، 1.4 میلیون هکتار آنها در معرض تخریب هستند و خشکیدگی و زوال بلوط امانشان را بریده است.

وی از آمادگی کامل پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی برای ورود در بخش تحقیقات جنگل‌های زاگرس برای ارائه راهکارهایی برای برون رفت جنگل‌های زاگرس از این وضعیت خبر داد و افزود: بلوط نماد زاگرس است، جنگل‌های بلوط از سالهای خیلی دور در زاگرس روییده‌اند و نماد و نمود مقاومت هستند و شاید اگر زبان داشتند، در بیان رنج‌هایی که از انسان‌ها کشیده‌اند، مثنوی‌ها می‌سرودند.

دکتر بهشتی‌آل‌آقا بیان کرد: درخت‌های بلوط گاهی بیش از هشت ماه در شیب‌های جنوبی جنگل‌های زاگرس در گرمای تابستان تشنگی را تاب می‌آورند تا از آب و خاک این سرزمین حراست کنند.

وی با تأکید بر اهمیت فرهنگ‌سازی برای حفاظت از عرصه‌های منابع طبیعی گفت: هرچقدر که تجهیزات برای حفاظت از منابع طبیعی بیاوریم، امّا تا زمانیکه همه مردم خود را در حفاظت از منابع طبیعی همچون یک سرباز نبینند، نمی‌توانیم در حفاظت از این منابع ارزشمند خدادادی موفق باشیم.

 در ادامه مراسم، مسئولان و جمع زیادی از شهروندان اقدام به غرس تعدادی نهال بلوط و کاج در محوطه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی نمودند. از حاشیه‌های این مراسم می‌توان به امتناع استاندار کرمانشاه از کاشت درخت کاج و تأکید بر غرس نهال مثمر و نیز غرس 360 نهال از سوی یکی از حاضران در مراسم روز درختکاری به یاد همسر درگذشته‌اش اشاره کرد.

شایان ذکر است؛ یک میلیون و ۷۱۷ هزار هکتار از مساحت استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه، منابع طبیعی است که ۵۲۷ هزار هکتار آن را جنگل و یک میلیون و ۱۹۰ هزار هکتار دیگر را مراتع تشکیل می‌دهد و به عبارتی حدود ۱.۵ درصد از وسعت منابع طبیعی کشور را دربر می‌گیرد. این استان با ۲۴ هزار کیلومتر مساحت در غرب کشور واقع شده و به دلیل میزبانی از رشته کوه‌های زاگرس، مملو از جنگل‌های بلوط است.

Tags:

دانشگاه رازی
درختکاری
15 اسفند
جشن بزرگ درختکاری

آخرین اخبار