Last News

نشست هم‌اندیشی اعضای کمیته علمی همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، کمتر از سه ماه تا موعد برگزاری بزرگ‌ترین رخداد علمی-فرهنگی منطقه باقی مانده است و کمیته‌های اجرایی و علمی شبانه‌روز همه توان خود را برای پیگیری برنامه‌های همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» به کار گرفته‌اند.

در ادامه جلسات هماهنگی، برنامه‌ریزی و هم‌اندیشی دست‌اندرکاران همایش، عصر سه‌شنبه ۳۰ فروردین ماه ۱۴۰۱، نشستی با حضور اعضای هیأت علمی فعال در کمیته علمی و سرپرست دانشگاه برگزار شد. استماع نظرات و پیشنهادات اعضای کمیته علمی، نحوه حمایت مادی و معنوی از ارائه دهندگان مقالات، تعیین پنل‌های علمی برگزاری همایش و بررسی چگونگی سفارش و دریافت مقالات از جمله دستورکار‌های این نشست بود.

در ابتدای این جلسه، دکتر نادر نادری، دبیر علمی همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» در مقدمه اظهارات خود توضیحاتی در خصوص آخرین جزئیات همایش ارائه داد و گفت: براساس اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته، «همایش بین‌المللی هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه» در روز‌های ۲۵ و ۲۶ تیرماه ۱۴۰۱ به میزبانی دانشگاه رازی برگزار می‌شود.

وی «باستان‌شناسی، تاریخ، صنایع‌دستی و میراث فرهنگی»، «ادبیات، زبان و گویش‌های محلی»، «جغرافیا، محیط زیست و گردشگری»، «جامعه‌شناسی، آیین و هنر»، «اقتصاد، کارآفرینی، اشتغال و توسعه پایدار» و «معماری، شهرسازی و مرمت» را محور‌های همایش اعلام کرد و گفت: در وبسایت همایش به آدرس: hamayesh.razi.ac.ir/hawraman رویداد‌های مرتبط اطلاع‌رسانی می‌شود.

دبیر علمی همایش تحکیم وحدت ملی، تعمیق همبستگی فرهنگی و اجتماعی، حفاظت از منظر فرهنگی هورامان و پایداری آن، معرفی ظرفیت‌های ملی و جهانی منظر، تعمیق نگاه دانش‌بنیان و جامعه محور در مطالعات مواریث فرهنگی را از اهداف مهم این همایش برشمرد و گفت: تاکنون برنامه‌ریزی و هماهنگی جهت سخنرانی و ارائه مقاله از کشور‌های آمریکا، کانادا، ترکیه، آلمان، بلژیک، عراق فراهم شده و جلب مشارکت در عرصه بین‌المللی همچنان ادامه دارد.

دکتر نادری از تدارک ۸ پیش نشست و کارگاه تخصصی در فرصت باقیمانده تا همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» خبر داد و گفت: افتتاح رسمی مرکز و رونمایی از پوستر همایش بعد از ماه مبارک رمضان با حضور فرهیختگان صورت می‌گیرد.

دبیر علمی همایش نشریات جغرافیا و پایداری محیط، پژوهشنامه ادبیات داستانی، مطالعات زبان و گویش‌های غرب ایران، مطالعات اقتصاد سیاسی بین‌الملل را از حامیان همایش برشمرد.

وی با اشاره به تلاش شبانه‌روزی دست‌اندرکاران همایش گفت: تاکنون جلسات متعدد با استانداری، فرمانداری، میراث فرهنگی، اتاق بازرگانی، اتاق اصناف، بانک‌ها، کارخانه‌ها، قرارگاه رمضان و... برگزار شده است و خوشبختانه شاهد همکاری مطلوب دستگاه‌ها و سازمان‌های مختلف بوده‌ایم.

به گفته دکتر نادری منظر فرهنگی هورامان در کشور و هم در جهان وسیع‌ترین اثر میراث فرهنگی با شمار می‌آید که از بعد مساحت، ۶۰% در استان کرمانشاه، ۳۰% در استان کردستان و ۱۰% در اقلیم کردستان واقع گردیده، اما آنچه مسلم است تعلق خاطر همه ما به سرزمین زیبای هورامان است اعتقاد داریم که شناسایی، شناساندن و حفظ و حراست از این سرزمین صرفاً وظیفه و بر عهده یک سازمان خاص نیست و همه باید در قبال این میراث گرانبهای منطقه‌ای، ملی و جهانی احساس تکلیف کنند.

در این جلسه، دکتر شیرین زردشتیان دبیر اجرایی همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار»  گزارشی از اقدامات انجام شده را ارائه نمود و ضمن قدردانی از حضور استادان و اعضای کمیته‌های علمی و اجرایی در این جلسه اظهار داشت: خوشبختانه روز به روز مسیر ما برای میزبانی این رویداد بزرگ هموارتر می‌شود و تاکنون نیز بخش عمده‌ای از کار‌ها صورت گرفته است.

دکتر زردشتیان کار تیمی و همدلی و همراهی را سبب پیشبرد اهداف همایش دانست و گفت: همایش هورامان نقطه عطفی در استان خواهد بود و باید همه تلاش خود را مصروف برگزاری هرچه شایسته‌تر آن نماییم.

دبیر اجرایی همایش بر همکاری و تعامل هرچه بیشتر اعضای کمیته‌های علمی و اجرایی تأکید کرد و گفت: بسیار خرسندیم که از نقطه‌نظرات و آرای ارزشمند اعضای هیئت علمی برخورداریم و یقیناً مشارکت حداکثری و تعلّق خطر به توسعه و آبادانی این سرزمین راهگشای ما در رسیدن به اهداف همایش خواهد بود.

وی یادآور شد: در مورخ ۱۴۰۰/۱۲/۲ نیز تفاهم‌نامه سه‌جانبه علمی- پژوهشی هورامان بین دانشگاه رازی، پایگاه جهانی منظر فرهنگی هورامان و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه به امضا رسید و همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه» از اهداف مهم این تفاهم‌نامه است.

دکتر زردشتیان از تدارک برگزاری نمایشگاه بزرگ در جریان همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه» خبر داد و گفت: در این نمایشگاه صنایع دستی متنوع، جلوه‌های آداب و رسوم، موسیقی، هنر و... به معرض نمایش گذاشته می‌شود.

در ادامه دکتر محمدنبی احمدی سرپرست دانشگاه، دبیر شورای سیاست‌گذاری و رئیس همایش با ابراز خرسندی از مشارکت حداکثری اعضای هیئت علمی در برگزاری همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه»، از تلاش و همت دست‌اندرکاران این همایش قدردانی کرد و اظهار داشت: تمام ظرفیت‌های دانشگاه در خدمت این رخداد بزرگ بین‌المللی خواهد بود و از هیچ کمک و حمایتی برای همایش دریغ نخواهیم کرد.

وی همچنین بر استفاده از ظرفیت‌ها و توان دانشگاه دوست و همسایه -دانشگاه کردستان- برای برگزاری هرچه غنی‌تر شدن و باشکوه‌تر شدن همایش بین‌المللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه» تأکید کرد و گفت: هورامان متعلق به یک استان و یک کشور نیست بلکه متعلق به همه مردم است و باید با همدلی و به دور ازهرگونه نگاه حاشیه‌ای  برای توسعه و معرفی این منطقه اصیل بکوشیم.

دکتر احمدی نقش آفرینی در مسیر توسعه استان را رسالت دانشگاه دانست و گفت: برگزاری رویداد‌های بین‌المللی نیازمند مجوز هیأت امنای دانشگاه است و حقیقتاً کار ساده‌ای نیست و خوشبختانه با همت و تلاش همکاران مجوز برگزاری دو رویداد بین‌المللی را اخذ نمودیم.

وی بار دیگر بر همدلی، اتحاد و وفاق برای پیشبرد اهداف همایش بین‌المللی هورامان تأکید کرد و گفت: ارتقاء سطح کیفی و کمّی مقالات با بهره‌گیری از ظرفیت اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بر غنای هرچه بیشتر همایش خواهد افزود.

تدوین «دانشنامه هورامان‌شناسی» و راه‌اندازی پژوهشکده دائمی هورامان‌شناسی از دیگر تأکیدات سرپرست دانشگاه دراین جلسه بود. دکتر احمدی در پایان با آرزوی موفقیت برای همه عزیزان بر تداوم جلسات هم‌اندیشی و تبادل افکار و آرای اعضای هیئت علمی تأکید کرد.

ماحصل هم‌اندیشی و تبادل آرای تیم کمیته علمی همایش متشکل از اساتید صاحب‌نام دانشگاه رازی در حوزه‌های تخصصی منجر به تصمیمات ذیل گردید که در روز‌های آینده محقق خواهد شد:

  • تشکیل گروه مطالعاتی هورامان‌شناسی ذیل پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
  • تأسیس مرکز اسناد و توسعه هورامان به همت معاونت پژوهش و فناوری
  • برگزاری پیش نشست‌های تخصصی با همکاری سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی ذیربط از جمله محیط‌زیست و منابع طبیعی، میراث فرهنگی
  • برگزاری همایش به سه زبان کردی، فارسی و انگلیسی و پشتیبانی و بروزرسانی وبسایت همایش به زبان‌های مذکور
  • راه‌اندازی کارگروه توسعه هورامان با حمایت دولت در ابعاد توسعه بنیانی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و...
  • دعوت از بزرگان فرهنگستان هنر و نماینده بونسکو
  • جلب مشارکت دانشجویان و پژوهشگران برای نگارش مقالات و توسعه کمی و کیفی مقالات
  • ارائه صنایع دستی اصیل منطقه هورامان در نمایشگاه
  • ضرورت اتخاذ رویکرد همه جانبه به هورامان به ویژه در ابعاد محیط زیست
  • توجه به راهکار سنتی حفظ طبیعت و مخاطرات طبیعی
  • توجه به زیست بوم و فرهنگ و زندگی سنتی مردم هورامان
  • محول نمودن طرح پژوهشی با عنوان «هورامان یا اورامان»
  • انتشار نقشه توپوگرافی منطقه هورامان در وبسایت رسمی همایش
  • ادای وظیفه دانشگاه در قبال جامعه و ایفای نقش مسئولیت اجتماعی
  • برجسته شدن نقش محوری گردشگری در توسعه استان و منطقه
  • تهیه مستند‌های جذاب با موضوع هورامان
  • معرفی مناطق بومگردی، برگزاری تور‌های بومگردی در هورامان و استفاده از ظرفیت آژانس‌های گردشگری
  • حضور سخنرانان مطرح بین‌المللی در حوزه معماری
  • همکاری سازنده صدا و سیما برای پوشش همایش
  • بهره‌گیری از دانش و هنر گرافیست‌های مطرح
  • تقویت وجهه بین المللی همایش
  • توجه به بعد اقتصاد توسعه محور در اهداف و برنامه‌های شاخص همایش
  • در نظرگرفتن سیاست‌های تشویقی برای پژوهشگران جوان در همایش و اعطای جوایز ویژه به پژوهش‌های برتر
  • تعریف سند چشم‌انداز توسعه پایدار منظر فرهنگی هورامان با مشارکت اعضای هیئت علمی
  • تأسیس گروه مطالعات هورامان پژوهشی با ۸ کارگروه
  • تدوین دانشنامه هورامان‌شناسی و راه‌اندازی پژوهشکده دائمی هورامان‌شناسی
  • توجه به شاخصه نوآوری و استفاده از فیلم و عکس در تدوین و ارائه مقالات
  • استفاده از تجربیات سایر کشور‌ها در برگزاری همایش‌های مشابه و جلب مشارکت بین‌المللی
  • انتخاب مدیر هنری همایش.

منظر فرهنگی هورامان در مورخ ۱۴۰۰/۵/۵ در شهر فوجوی چین و در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو به عنوان بیست و ششمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران به ثبت رسید. منظر فرهنگی هورامان ۴۰۹ هزار هکتار مساحت شامل ۱۰۶ هزار هکتار عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار حریم دارد و بر اساس نقشه جغرافیایی شامل شهرستان‌های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه، شهرستان‌های سنندج، کامیاران و سروآباد در استان کردستان و استان حلبچه در اقلیم کردستان عراق است که در مجموع ۷۰۰ روستا را در دل خود جای داده است. یقیناً منطقه تاریخی و طبیعی «هورامان» با آن بافت پلکانی، آداب و رسوم، آیین و سنن بسیار خاص و در یک کلام اصالتی که از اعماق تاریخ در خود حفظ کرده شایسته آوازه و توجه بین‌المللی است.

آخرین اخبار