تدریس مشترک درس زبان شناسی کاربردی توسط دانشگاه رازی و دانشگاه واسط عراق برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه رازی، با توجه به اهمیت توسعۀ دوره‌های آموزشی مشترک بین دانشگاه‌های داخلی و خارجی، درس «زبان‌شناسی کاربردی» از مجموعه درس‌های دورۀ کارشناسی ارشد رشتۀ زبان‌شناسی، در نیم‌سال نخست سال تحصیلی 1403-1404 با یکی از اساتید گروه زبان انگلیسی دانشگاه واسط (Wasit University) کشور عراق، به‌نام «دکتر قاسم حمادي داوود العبادي»، به‌طور مشترک برگزار شد.

در روز سه‌شنبه مورخ چهارم دی ماه 1403، تدریس ایشان به‌صورت برخط ارائه گردید و ایشان به ارائۀ موضوعات متنوعی در حوزۀ زبان‌شناسی اجتماعی پرداختند که مورد توجه دانشجویان کلاس قرار گرفت. مطالبی که توسط ایشان مطرح شد به‌شرح زیر است.

 زبان‌شناسی اجتماعی زیرشاخه‌ای از زبان‌شناسی است که به مطالعۀ رابطۀ میان زبان و جامعه می‌پردازد و نقش زبان را در تعاملات اجتماعی بررسی می‌کند. این حوزه به‌طور ویژه تأثیر عوامل اجتماعی مانند جنسیت، سن، طبقه اجتماعی و قومیت بر استفاده از زبان را تحلیل می‌کند. یکی از موضوع‌های کلیدی در این رشته، دگرگونی و تحوّل زبانی و چگونگی شکل‌گیری و تکامل گویش‌ها و لهجه‌ها در جوامع زبانی مختلف است. برنامه‌ریزی زبانی و سیاست‌های زبانی مانند گزینش زبان رسمی یا حمایت از زبان‌های اقلیت، از دیگر مباحث مهم در زبان‌شناسی اجتماعی هستند.

همچنین، این حوزه پدیده‌هایی همچون دوزبانگی، چندزبانگی، حفظ یا جایگزینی زبان در میان مهاجران و نیز نگرش‌های زبانی گویشوران را بررسی می‌کند. نگرش‌های زبانی که باورها و احساسات افراد نسبت به زبان‌ها یا گونه‌های زبانی مختلف را شامل می‌شوند، می‌توانند بر پذیرش یا طرد زبان در جامعه تأثیر بگذارند. مطالعه گفتمان‌های اجتماعی و نقش زبان در ایجاد هویت‌های فردی و گروهی نیز از مباحث برجسته این شاخه است. زبان‌شناسی اجتماعی با استفاده از روش‌هایی مانند مصاحبه، مشاهده و تحلیل گفتار، به درک عمیق‌تر از ارتباط میان زبان و ساختارهای اجتماعی می‌پردازد. در خاتمه دانشجویان کلاس پرسش‌هایی را مطرح نمودند که پروفسور قاسم با صبر و حوصله به آنها پاسخ دادند.

امور بین الملل دانشگاه از زحمات دکتر کوروش صابری در انجام این تدریس مشترک در راستای بین‌المللی سازی دانشگاه رازی قدردانی می‌نماید.

آخرین اخبار