تولید زعفران هواکشت در دانشگاه‌ رازی / ایجاد فرصت شغلی

تولید زعفران هواکشت در دانشگاه‌ رازی / ایجاد فرصت شغلی


نوروزی: زعفران هواکشت در دانشگاه رازی تولید می‌شود / ایجاد فرصت شغلی و اعلام آمادگی برای همکاری با بخش‌های خصوصی و دولتی

 

یاسین نوروزی دانشجوی دکتری زراعت و مجری طرح کشت زعفران گلخانه‌ای به روش ایروپونیک (هواکشت) اظهار داشت: زعفران با نام علمی Crocus Sativus گیاهی چند ساله از خانواده زنبقیان (Irideceae) و گرانبهاترین ادویه جهان است. امرزوه کشت زعفران با توجه به چند ساله بودن گیاه و نیاز آبی کم مورد توجه کشاورزان قرار گرفته است.

وی افزود: علاوه بر مزیت‌های زراعی زعفران نسبت به سایر گیاهان، در سالیان اخیر به دلیل خاصیت ضد افسردگی زعفران همواره مورد توجه شرکت‌های داروسازی جهان بوده است و به دلیل داشتن مزیت‌ها و ارزش افزوده بالای این گیاه، پرورش زعفران در کشورهای پیشرفته برای رسیدن به سوددهی بالا اهمیت ویژه‌ای دارد از جمله این کشورها می‌توان به چین اشاره کرد که برنامه‌های مهمی برای دستیابی به کشت این گیاه با ارزش دنبال می‌کند و استفاده از روش‌های صنعتی و مدرن در کشت این گیاه مورد توجه می‌باشد.

 

 

نوروزی افزود: یکی از این روش‌ها، کشت آیروپونیک یا هواکشت زعفران است. در این روش در مرحله تولید جوانه گل و تا زمان برداشت گل‌ها نیازی به زمین کشاورزی و خاک برای پرورش محصول نیست (کشت بدون آبیاری مستقیم و خاک).

وی گفت: از مزایای این روش می‌توان به صرفه‌جویی در مصرف آب، کنترل آسان بیماری‌ها و آفات، بازگشت سریع سرمایه، کنترل دما و رطوبت، کاهش هزینه‌های کاشت، داشت و برداشت و افزایش سطح زیرکشت (امکان کاشت حدود 4 الی 6 تن پیاز زعفران در 100 مترمربع) اشاره کرد.

نوروزی بیان کرد: با توجه به مزایای کشت آیروپونیک زعفران و به منظور تلاش در جهت اشتغال‌زایی و کارآفرینی دانشجویان، انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی با حمایت معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه رازی اقدام به کشت زعفران هواکشت در ساختمان آزمایشگاه مرکزی دانشگاه رازی نمود.

 

 

وی افزود: در این طرح علاوه بر آموزش دانشجویان به صورت عملی، اهداف دیگری در قالب فعالیت‌های پژوهشی با مقایسه پیازهای کشت شده از شهرستان‌های کرمانشاه، جوانرود، نیشابور، تربت حیدریه و قائنات از نظر تاثیر بر عملکرد کمی و کیفی زعفران بررسی خواهد شد.

وی بیان کرد: امسال کشت زعفران هواکشت در دانشگاه رازی به صورت مستقل توسط اینجانب و با همکاری انجمن علمی دانشجویی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی انجام شده و فعالیت‌های ما تا زمان گل‌دهی و برداشت محصول به طور جدی انجام می‌شود.

نوروزی بیان کرد: با توجه به عدم امکان کشت زعفران به صورت کشت مستقیم داخل زمین، انجمن علمی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی آمادگی دارد در برخی مناطق استان با دمای بالای 40 درجه سانتیگراد و با هدف اشتغال‌زایی برای دانشجویان و فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی و افراد عادی، نسبت به آموزش کاشت زعفران به روش گلخانه‌ای و بازاریابی و فروش این محصول با تمام ارگان‌های دولتی و بخش خصوصی همکاری نماید.